Als je hoort dat iets terugbetaalbaar is, denk je waarschijnlijk dat dat betekent dat iemand geld terugkrijgt voor iets dat hij of zij heeft betaald. Maar de IRS en zelfs economen die belastingbeleid bestuderen, menen dat helemaal niet. Met ‘restitueerbaar’ bedoelen ze dat iemand een betaling krijgt, zelfs als hij of zij in de eerste plaats niets heeft betaald.
Dat probleem komt naar voren wanneer men de Earned Income Tax Credit (EITC.) onderzoekt, zoals econoom Chris Edwards van het Cato Institute wijst erop, van de $ 71 miljard van de EITC die in 2021 aan 27 miljoen mensen werd gegeven, was $ 69 miljard, of bijna alles, “terugbetaalbaar”. Dat wil zeggen, het werd gegeven aan mensen die geen inkomstenbelasting betaalden. Het EITC is bijna volledig een programma voor welzijnsuitgaven, geen programma voor belastingverlaging.
Dit zijn de eerste twee paragrafen van David R. Henderson, “Draai de verdiende inkomstenbelastingvermindering aan”, 30 november 2022, mijn korte TaxBytes-column voor het Instituut voor Beleidsinnovatie.
Nog een fragment:
Bovendien zit het programma vol met fraude. Interessant is dat Hilary Hoynes, een professor economie aan de University of California, Berkeley, een schreef artikel in 2014 pleitte voor een uitbreiding van het EITC zonder ooit over fraude te spreken. Rond diezelfde tijd hield professor Hoynes een lezing op de Naval Postgraduate School, waar ik economieprofessor was. In haar toespraak verdedigde ze het EITC en sprak toen ook niet over fraude. In Q&A gaf ze echter grif toe dat veel ontvangers van EITC-fondsen deze op frauduleuze wijze hebben verkregen. Wat zou u verwachten van een programma waarvan u kunt profiteren door simpelweg een valse belastingaangifte in te dienen en een cheque van de Amerikaanse schatkist te ontvangen? Niet alle fouten zijn frauduleus. Maar het Rijksverantwoordingskantoor geschatte dat het fouten- en fraudepercentage tussen 2016 en 2020 gemiddeld 24 procent bedroeg.
Heb ik een volledige analyse gemaakt? Nee. Dat lukt me niet in de toegewezen 450 woorden.
Lees de hele ding.